Verschil interieurstylist en interieurontwerper

De verschillende titels van interieur professionals vliegen je soms om de oren: interieurstylist, interieurontwerper, interior designer. Of interieurarchitect, binnenhuisarchitect, binnenhuisarchitectuur, stylist, architect, interieur bouwer. Maar wat is nu bijvoorbeeld het verschil tussen een interieurstylist en een interieurontwerper? In deze blog een uitleg over het verschil in deze titels.

1. De titel architect

Laat ik beginnen met de titel architect. Voor zowel de titels binnenhuisarchitect, interieurarchitect als architect geldt, dat dit beschermde titels zijn. Interieur professionals die deze titels dragen voldoen aan bepaalde opleidingsvereisten en overige voorwaarden om deze titel te mogen dragen. Ook staan zij in een formeel register ingeschreven. Helaas scheppen opleidingen met de naam ‘Opleiding binnenhuisarchitectuur’ vaak verwarring. Bij afronding mag je niet altijd de logisch hieropvolgende titel van binnenhuisarchitect dragen.

2. Interieurarchitect en binnenhuisarchitect

Deze titels zijn synoniem aan elkaar en staan voor interieur professionals die een bachelor en master opleiding hebben gevolgd. Hierna dienen zij twee jaar relevante werkervaring op te hebben gedaan alvorens zich als interieurarchitect in te mogen schrijven in het architectenregister. Hoewel het werk van alle in dit blog genoemde professionals elkaar overlappen, zou je kunnen stellen dat architecten zich met name bezig houden met het gebouw zelf. En interieurarchitecten oftewel binnenhuisarchitecten met name de indeling, lichtplan, akoestiek, maatwerk binnen ín het gebouw.

3. Verschil interieurstylist en interieurontwerper

Maar wat doen dan een interieurstylist en een interieurontwerper? Een interieurontwerper behoort in de opleiding alle aspecten behandeld te hebben gekregen die een binnenhuisarchitect ook heeft gehad. Dus onder meer geschiedenis van de bouwkunst, bouwkunde, indeling, maatvoering, maatwerk, verlichting, conceptueel ontwerpen, kleur- en materiaalkennis, inrichting en styling. Alleen vaak in een deeltijd opleiding en minder langdurig en uitgebreid. De interieurontwerper staat daarom ook niet in het architectenregister. In de regel is een interieurstylist iemand die zich met name focust op het creëren van sfeer in een woning door kleur, materiaal en meubelkeuzes én, zoals de naam het ook zegt, stylen van een woning. Een interieurontwerper doet echter óok wat een interieurstylist doet.

4. Interieurontwerper nader bekeken

Zelf ben ik een interieurontwerper. Ik heb na een uitgebreide opleiding bij de Nederlandse Interieur Academy (NIA), certificaten en een diploma gehaald voor interieur styling (fase 1), interieur ontwerp 1 (fase 2) en interieur ontwerp 2 (fase 3). Tijdens de verschillende fases in de opleiding worden alle voornoemde onderdelen van interieur styling en interieur ontwerp behandeld. Je krijgt hier volle dagen les in en hebt een behoorlijke huiswerk belasting om met het geleerde praktisch aan de slag te gaan. Dit doe je door het uitvoeren van tal van opdrachten die je in de lessen aan je klasgenoten moet presenteren. Hierna krijg je feedback van zowel de leerkracht als je klasgenoten. Na het behalen van de certificaten voor alle 3 fases, kun je onafhankelijk eindexamen doen door het maken van een eindopdracht waarin alle onderdelen van fase 1, 2 en 3 aan bod komen. Door een onafhankelijke eindcommissie word je op al die onderdelen beoordeeld waarna je slaagt of zakt. Echter, nu de titel niet beschermd is, kan iedereen zich interieur ontwerper noemen, ook zonder voornoemde opleiding. Het is dus ook echt niet gek als klant een interieur ontwerper te vragen naar diens opleiding en ervaring voor zover dat niet al duidelijk zichtbaar is op diens website of Instagram account.

5. Interieurbouwer

Een interieurbouwer is doorgaans iemand die maatwerk interieurs bouwt, zoals keukens, badkamers en kastruimtes. Meer een uitvoerende job dus. Maar dat neemt niet weg dat een interieurbouwer doorgaans ook mooie (detail) tekeningen maakt van maatwerk en door diens kennis en ervaring ook een meerwaarde kan zijn voor de interieur ontwerper bij de totstandkoming van het interieur ontwerp.

6. Samenwerking architect, aannemer en interieur ontwerper

Voor mij persoonlijk als interieur ontwerper, is het het mooist om nog voor aanvang van een verbouwing door klanten ingeschakeld te worden. Dat geeft mij de mogelijkheid om samen met een architect en een aannemer al bij het ontwerp van het gebouw goed na te denken over de indeling van de leefruimtes ín het gebouw. En niet alleen de indeling van de leefruimtes maar ook de te creëren sfeer en inrichting. Immers kunnen hierop dan het electra- en lichtplan maar ook de kleur en materiaalkeuzes worden gebaseerd. Beslissingen die immers al in het begin genomen moeten worden en niet pas halverwege de verbouwing. Een goede samenwerking tussen een architect en interieurontwerper leidt in mijn optiek tot het beste ontwerp. Te weten een ontwerp waarin het gebouw de inrichting versterkt en andersom.

7.  Styling door interieur ontwerper of interieurstylist

De interieur ontwerper kan dan na voornoemd proces ook geheel in lijn met de bedachte sfeer de eindstyling van de woning of het bedrijf voor diens rekening nemen. Met name kunst is in mijn beleving echt een must in een interieur wil je het karakter, diepgang en emotie geven.
Is de verbouwing echter al achter de rug voordat een interieur professional wordt ingeschakeld, dan kunnen zowel een interieur ontwerper als een interieur stylist het huis of het bedrijf deze eindstyling geven. Overigens hoef je een woning natuurlijk niet altijd te verbouwen, maar kun je ook een interieur ontwerper of interieur stylist inschakelen om je huis te transformeren naar iets mooiers en functionelers. Een interieur dat meer bij je past.

Ik hoop hiermee in ieder geval wat duidelijkheid te hebben geschept over het verschil tussen onder meer een interieurstylist en een interieurontwerper. Zelf toe aan een transformatie van je interieur of wellicht heb je net een nieuwbouwwoning of verbouwing op de agenda staan? Je mag je altijd vrijblijvend bellen om te bespreken wat ik voor jóuw woning of bedrijf kan betekenen!

Warme groet,

Marielle van Essen
interieur ontwerper

Mariellevanessen-interieurontwerper

Marielle van Essen

Welkom op de BLOG pagina van Van Essen Interiors. Ik ben Marielle van Essen, interieur ontwerper, en ik neem jullie graag mee in de wereld van interieur. In mijn blogs schrijf ik over interieur trends, geef ik adviezen en neem jullie mee in mijn projecten. Voor meer inspiratie, volg me op @vanesseninteriors

Related Posts