Van interieur ontwerp naar uitvoering

Van interieur ontwerp naar uitvoering.

Oftewel, waarom je een interieur ontwerper ook de uitvoering van het ontwerp moet laten doen.
Toen ik net begon als interieur ontwerper en interieur stylist, nam ik ook opdrachten aan waarbij ik enkel een ontwerp maakte. De opdrachtgevers wilden zelf de uitvoering voor hun rekening nemen. Sinds enige tijd neem ik in beginsel geen ontwerp opdrachten meer aan zonder ook bij de uitvoering betrokken te zijn. In deze blog 5 redenen waarom je als opdrachtgever de interieur professional ook de uitvoering zou moeten laten doen.

1. De ontwerpfase en realisatie fase staan niet los van elkaar

De allereerste reden is dat je als ontwerper tijdens het maken van een interieur ontwerp nooit op alle vraagstukken en verassingen kunt anticiperen.

De ontwerpfase loopt tijdens de realisatie fase nog door

Een ontwerp kan er prachtig uitzien, maar tijdens de uitvoering stuit je onvermijdelijk keer op keer weer op factoren die maken dat het ontwerp moet worden aangepast.
En de keuzes die dan worden gemaakt kunnen een ontwerp volledig uit balans halen. De basis van een goed interieur is namelijk dat echt alles perfect op elkaar is afgestemd.
En daar gaan opdrachtgevers helaas toch vaak de mist mee in. Ze hebben goede smaak, maar alles samen brengen en houden is juist hetgeen waar de kennis en ervaring van de interieur professional onontbeerlijk is.

interieur ontwerp

Realisatiefase begint feitelijk ook al tijdens ontwerpfase

Maar ook omgekeerd is het niet handig beide fases los te houden. Gedurende de ontwerpfase zullen er namelijk ook tal van vraagstukken zijn die niet kunnen worden uitgezocht omdat het ‘slechts’ over een ontwerp gaat, niet de uitvoering.  Wel zo prettig om al direct vanaf het begin een aannemer te hebben die meekijkt of bepaalde wensen überhaupt technisch wel kunnen. Of een installateur, een interieur bouwer, een leverancier van haarden, meubelen, verlichting, noem maar op. Regelmatig blijkt dat wensen weliswaar in het ontwerp terugkomen, maar feitelijk gewoon niet mogelijk zijn. Of, ook niet onbelangrijk, de kosten voor uitvoering gewoon te hoog zijn. Dan ben je als opdrachtgever met een mooi ontwerp lekker gemaakt, maar is het financieel gewoon niet haalbaar. De interieur ontwerper heeft het netwerk om de juiste partijen direct mee te laten kijken. Maar zonder de toezegging dat zij de opdracht krijgen zodra het ontwerp af is, zal de betrokkenheid minimaal zijn.

Interior designer in showroom

Dit plaatje heb ik overigens voor deze blog gemaakt in Midjourney. Wil jij ook Midjourney leren om snel mooi beeld te maken voor je moodboards, social media en blog, lees meer over de Cursus Midjourney voor interieur professionals in mijn blog Cursus Midjourney voor Interieur Professionals

2. Je bespaart jezelf enorm veel tijd en stress

Daarbij moeten opdrachtgevers toch vaak zelf het ei van Colombus uitzoeken waar het gaat om de uitvoering. Tijdens de uitvoering lopen zij tegen tal van keuzes en complicaties aan, hetgeen hen veel tijd kost.

Opdrachtgevers missen kennis en ervaring

Een interieur ontwerper heeft de kennis en ervaring om snel en correct op deze keuzes en complicaties te reageren. Dit om ervoor te zorgen dat het proces van een interieur ontwerp naar een geslaagde uitvoering ook goed verloopt. Ook is het noodzakelijk dat iemand coördineert welke partij wanneer komt en wat doet en wat wanneer geleverd wordt. Dergelijk projectmanagement naast de eventuele bouwvergaderingen is echt noodzakelijk om het proces van interieur ontwerp naar een geslaagde uitvoering ook goed te laten verlopen. En hier gaat, zo weet iedereen met een fikse verbouwing achter de rug, ontzettend veel tijd in zitten. Laat het project management aan de interieur ontwerper over, dat geeft u de tijd om u te focussen waar u goed in bent en leuk vindt.

3. Je bespaart jezelf onnodige kosten door fouten

Een beetje voortbordurend op de vorige alinea: interieur ontwerpers steken niet alleen veel tijd in een goed netwerk maar ook kennis van onder andere materialen, meubels, verlichting. Opdrachtgevers maken toch vaak de verkeerde keuzes hierin. Hoewel een ontwerp kan aangeven welke stoel,  welke bank en welke verlichting wordt geadviseerd, kan bij de uiteindelijke bestelling van alle spullen toch zaken moeten worden aangepast. Bijvoorbeeld omdat een nieuwbouwwoning toch net andere afmetingen in werkelijkheid blijkt te hebben, omdat onderdelen van het ontwerp toch te duur bleken te zijn, omdat net de verkeerde stoffen zijn besteld. Op die manier krijg je nooit een geslaagde uitvoering van het interieur ontwerp.

interior designer shopping

4. Je krijgt korting op materialen, diensten en meubels

Interieur professionals krijgen meer korting als bedrijf

Daarbij komt, dat interieur professionals als interieur bedrijf ook langdurige samenwerkingen aangaan met leveranciers van materialen, meubels en verlichting. Zij kunnen hierdoor kortingen afdwingen die u als consument nimmer zult krijgen. Interieur professionals kunnen (een goed deel van) die kortingen aan u doorberekenen.

Kortingen lopen op tot soms zelfs 75%

Zo had ik onlangs een opdrachtgever die zelf de schilder zou regelen voor zijn nieuw door mij ontworpen en grotendeels al uitgevoerd. Hij vroeg voor de zekerheid even of ik het bedrag uit de offerte van de schilder uit zijn netwerk (ruim 10.000 euro) acceptabel vond. Ik had binnen 1 dag een schilder uit mijn eigen netwerk voor 1/4e van de prijs, die het werk echt geweldig netjes heeft uitgevoerd. Ook de verf en alle benodigdheden heb ik met 30% kunnen inkopen voor de klant. Hoewel een interieur ontwerper ook geld kost, zijn dit wel serieuze bedragen. Zeker over een geheel project bezien. Hou er rekening mee dat een interieur ontwerper of stylist, doorgaans ergens tussen de 0 en 75% korting kan regelen op een totaalproject.

Interior designer shopping for furniture

5. Je werkt met goede vaklieden en leveranciers

Daarbij komt dat de ontzettend belangrijk is, om de juiste partijen te hebben voor de verschillende onderdelen van een interieur.

Opdrachtgevers missen het netwerk

Interieur professionals, zoals ook ik, steken ontzettend veel tijd in het opbouwen van een netwerk aan collega interieur professionals en goede vaklieden. Goedkoop is meestal duurkoop zo zie ik als opdrachtgevers zelf partijen kiezen, vaak op basis van simpelweg wie de goedkoopste offerte levert. Vaklieden en leveranciers bouwen graag goede banden op met interieur ontwerpers omdat zij van hen afhankelijk zijn van werk. Er is wederzijds respect en vertrouwen, ook wat offertes betreft, gebaseerd op eerdere samenwerkingen.

Goedkoop is duurkoop met de verkeerde partij

Of er wordt in zee gegaan met een partij die er een bende van maakt, met alle schade van dien in het interieur. Vaak ingegeven door een goedkope offerte en mooie praatjes wordt in zee gegaan met een partij die de vakmanschap en eer in zijn of haar vak mist. De schade is soms niet te overzien. Grote lekkages, beschadigd nieuw meubilair, slecht stucwerk, een lelijke vloer, goedkoop uitziende meubels die je na een jaar kunt weggooien.

Mooie foto’s voor portfolio en aandenken opdrachtgevers

En last but not least, een voordeel voor beide partijen. Als interieur ontwerper vind ik het namelijk zelf ook fijn om de uitvoering van mijn ontwerp te mogen doen. Ten eerste omdat het dan ook echt zo wordt als ik in gedachten had, met de mooiste materialen, goede partijen en de beste prijs. Maar daarnaast maak ik gedurende het proces allerlei leuke foto’s en filmpjes die ik omzet in een reel. Voor opdrachtgevers en ook mezelf een leuk aandenken aan het proces.  Maar, nog belangrijker: ik investeer graag tijd en geld aan een fotograaf om bij oplevering van het project een paar prachtige foto’s te maken van het resultaat. Ik style de ruimte daarvoor mooi af en op die manier heb niet alleen ik mooie foto’s voor mijn portfolio, maar ook mijn opdrachtgevers om aan vrienden en familie te laten zien of op hun website te plaatsen. Een win win situatie lijkt mij:-) Op naar een samenwerking van interieur ontwerp tot een geslaagde uitvoering dus!

 

Interieur ontwerp eethoek
Interieur ontwerp eethoek

Wilt u graag weten wat Van Essen Interiors voor uw woning of bedrijf kan betekenen? Stuur mij even een mailtje op marielle@vanessen-interiors.com met uw wensen en vragen en ik antwoord doorgaan binnen 48 uur. En wellicht mag ik u / jullie binnenkort laten ervaren wat het is om in een geweldig interieur te wonen of werken.

Liefs Marielle van Essen
Interieur ontwerper

Mariellevanessen-interieurontwerper

Marielle van Essen

Welkom op de BLOG pagina van Van Essen Interiors. Ik ben Marielle van Essen, interieur ontwerper, en ik neem jullie graag mee in de wereld van interieur. In mijn blogs schrijf ik over interieur trends, geef ik adviezen en neem jullie mee in mijn projecten. Voor meer inspiratie, volg me op @vanesseninteriors

Related Posts