Maak je eigen lichtplan: 5 adviezen!

Tip 1: Begin op tijd op tijd met je lichtplan!

Hoewel het verleidelijk is om bij een verbouwing of nieuwbouw direct aan de slag te gaan met het kiezen van kleuren, materialen en meubels, kun je beter direct na het bepalen van de indeling het lichtplan te maken. Een lichtplan laat de aannemer zien waar je electra punten nodig hebt voor de aansluiting van verlichting. Eenmaal de wanden dicht gestukt, is het lastig nog aansluitpunten erbij te creëren
Bedenk hierbij ook alvast zoveel mogelijk welke armaturen je waar wilt plaatsen, zodat de aannemer en elektriciën ook de juiste aansluitpunten creëert. Vergeet hierbij niet ook extra electra punten voor staande- en tafellampen. Het adagium is: beter teveel dan te weinig aansluitpunten.

Tip 2: Verlicht niet de gehele ruimte in lichtplan

Probeer bij het bepalen van je lichtplan te voorkomen dat het lichtplan saai wordt. Elektriciens en aannemers zijn technisch goed, maar zijn natuurlijk geen designers. Helaas zie ik maar al te vaak van die landingsbanen in woningen en bedrijven: lange paralel lopende rijen met spotjes van een meter afstand die de gehele ruimte evenredig belichten. Maar de verlichting van een ruimte wordt spannender als bepaalde delen wel en andere juist niet verlicht worden. Cluster hierbij bijvoorbeeld 2 of 3 inbouw- of opbouwspotjes om pas een meter of 2 weer 1 spotje te plaatsen, afhankelijk van de indeling. Pas daarbij overigens wel op dat een ruimte in zijn totaliteit voldoende licht (Lumen) krijgt.

Tip 3: Maak gebruik van verschillende soorten verlichting

Verlichting wordt ook spannender als er variatie in zit. Maak gebruik van meerdere soorten lampen zoals bijvoorbeeld wandlampjes. Het Australische merk Articolo Lighting heeft bijvoorbeeld hand geblazen wand lampjes (wall sconces) met luchtbelletjes. Het licht geeft door de luchtbelletjes een prachtig effect. Mooi ook bijvoorbeeld in een badkamer of slaapkamer.  Zet ook meerdere mooie messing of mat zwarte staande leeslampen neer bij een of meer mooie fauteuils en bij de bank. Vergeet niet speciale spotjes specifiek om kunst aan te lichten. Galleries kunnen je meestal precies vertellen welke spots bepaalde kunstwerken het beste belichten. Kies op bepaalde plekken voor een inbouw track waaraan je niet alleen subtiele spotjes maar ook hanglampjes kunt klikken. Bijvoorbeeld boven een keukeneiland of in een woonkamer, maar zelfs ook in een slaapkamer.  Veel merken zoals Flos en Maretti verkopen dergelijke tracks. Verder, niet voor ieder interieur, maar denk ook eens aan ledstrips onder meer in garderobekasten maar wellicht ook onderaan lades bij een keukeneiland of bij traptredes. Plaats verder sfeervolle tafellampen als echte eyecatcher, ook op plekken waar je dat wellicht minder verwacht.

 

Tip 4: Technische basisregels lichtplan

Er zijn een paar basisregels essentieel voor een goed lichtplan. Ten eerste zorg ervoor dat echt alle lichtbronnen de mogelijkheid hebben gedimd te worden. Niets zo vervelend als een lamp die de sfeer verpest omdat deze ’s avonds te hard licht geeft maar niet uitgelaten kan worden omdat het dan te donker is. Alle lichtbronnen moeten bovendien 2700 Kelvin zijn, hetgeen betekent dat ze een zekere warmte in zich hebben ook als ze op vol vermogen staan. Vermijd direct licht op plekken waar dit niet prettig is. Zo is licht pal bovenop een hoofd, zoals boven een zitbank of eettafel niet prettig. Een hanglamp die tussen de bank en de televisie hangt kan ook vervelend tegenlicht geven als je televisie kijkt. Persoonlijk zou ik deze lamp op die plek helemaal weglaten en de ruimte met andere bronnen verlichten. Zorg dat een lichtbron op zo’n manier is geplaatst en wendbaar is, dat je nimmer in je eigen schaduw werkt, eet of leest. Bijvoorbeeld op een werkplek, aan een keukeneiland of bij een eettafel. Let ook op of de gekozen lamp daadwerkelijk het licht geeft dat je wenst. Als je bijvoorbeeld wilt dat een hoek van de woonkamer door een tafellamp mooi verlicht wordt, zorg dan dat die lamp rondom licht geeft en niet louter naar beneden kan schijnen.

Tip 5: Investeer in mooie design verlichting

Tot slot; ik kan natuurlijk niet in de portemonnee van een ander kijken. Maar verlichting is net als een paar mooie schoenen. Het kan een interieur echt maken of breken. Stel, je hebt een prima Ikea bank in je woonkamer staan met een prima kleed erbij. Gecombineerd met de gold metal of satijn brons Atollo van Oluce op het dressoir als eyecatcher, heb je ineens een luxe ogend interieur. Iedere keer als jij (of je bezoek) naar die ruimte kijkt, wordt het oog getrokken naar die prachtige lamp. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een hanglamp boven de eettafel. Kies voor iets bijzonders, zoals bijvoorbeeld de Flos hanglamp AIM.

Ik wens jullie enorm veel creatief plezier met het bedenken van een mooi lichtplan!

Marielle van Essen
Van Essen Interiors

Mariellevanessen-interieurontwerper

Marielle van Essen

Welkom op de BLOG pagina van Van Essen Interiors. Ik ben Marielle van Essen, interieur ontwerper, en ik neem jullie graag mee in de wereld van interieur. In mijn blogs schrijf ik over interieur trends, geef ik adviezen en neem jullie mee in mijn projecten. Voor meer inspiratie, volg me op @vanesseninteriors

Related Posts