De designer: Marielle van Essen

Welkom op de website van Van Essen Interiors!

Mijn naam is Marielle van Essen en graag introduceer ik mijzelf in dit blog. Ik zal wat vertellen over mijn achtergrond en hoe ik in het interieurvak terecht ben gekomen, waarom interieur zo belangrijk is voor een prettige werk- en leefomgeving, hoe ik werk en waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Ik hoop jullie graag een keer in levende lijve te mogen ontmoeten en te laten zien wat interieur voor je kan doen in plaats van erover te praten:-)

1.De invloed van omgeving op een mens

Als kind was ik al geïnteresseerd in de schoonheid die creatieve geesten voort kunnen brengen in de vorm van muziek, kunst, boeken, design en architectuur.
De schoonheid van hun creaties voelt verlengstuk van mijn grootste inspiratiebron: de natuur! Vakmanschap heeft daarbij mijn bijzondere interesse omdat het mijns inziens een manier van leven is: je leven wijden aan het perfectioneren van een ambacht net zolang tot je iets buitengewoons kunt creëren.

2. Van strafrechtadvocaat naar interieur ontwerper

Omdat het schoolsysteem toen ik jong was simpelweg creatieve beroepen niet stimuleerde, koos ik voor een studie rechten en werd strafrechtadvocaat.
In dat beroep leerde ik een aantal belangrijke vaardigheden:

  • Het ondernemerschap: ik starte mijn carrière als advocaat direct ook als ondernemer en leerde zo hoe je een bedrijf succesvol maakt.
  • Uitstekende dienstverlening: het belangrijkste in mijn bedrijf was cliënten de best mogelijke klantbeleving te bieden.

Voor mij betekende dat het leren vertalen van een verhaal van je cliënt naar een pakkend, overtuigend en juridisch steekhoudend pleidooi in de rechtszaal.
Ik leerde om vooral met in plaats van voor cliënten te werken.
Om echt te luisteren naar hun wensen, ook de wensen die ze non-verbaal laten zien.
Ik leerde creatief te worden met woorden en ik leerde de juiste story telling te vinden die recht doet aan een specifieke situatie.
En om dat verhaal tot leven te brengen in de rechtszaal met alle passie in mij.

Misschien dat de switch 20 jaar laten van succesvol strafrechtadvocaat met een eigen advocatenkantoor met 12 man personeel naar interieurontwerper bijzonder is. Voor mijzelf is het een logische stap: na jaren mijn werk verbaal te hebben geuit, voelde ik sterk de behoefte mezelf en het verhaal van klanten visueel te uiten.

3. Een interieur vertelt ook een verhaal

En natuurlijk gingen aan deze switch jaren van studie over de historie van de architectuur, bouwkunde, de techniek achter verlichting, materiaal- en kleurkennis, interieurstijlen en meubelmerken aan vooraf. Het belangrijkste wat ik hierbij leerde was hoe het verhaal van mijn klanten te vertalen naar een interieur ontwerp dat perfect op hen, of beter nog, hun beste versie past.

Voor iedere klant, voor iedere opdracht betekent dit het creëren van een uniek samenspel van indeling, vormgeving, kleuren en materialen, verlichting, meubelkeus, maatwerk ontwerp, die samen het verhaal van de bewoners of bezoekers van die specifieke ruimte vertellen. Of andersom, die de bezoekers het verhaal van de ruimte vertellen. Een verhaal dat het beste in mensen naar boven haalt.

En ook al zitten er vele uren werk, kennis en vakmanschap achter, het interieur moet uiteindelijk moeiteloos en intuïtief gewoon perfect aanvoelen.
Vandaar mijn motto: Van Essen Interiors: Interiors that lift the spirit.

4. Teamwork makes the dream work

Een goed interieur ontwerp komt overigens alleen tot stand als er een uitstekende samenwerking is tussen zowel ontwerper als klant.
Dat maakt de intake voorafgaand aan een ontwerpproces zo belangrijk. We bespreken uitgebreid het karakter en de leefwijze van de klant, het gebruik van de ruimte(s), de voorkeuren, de wensen en de mogelijkheden. Zoveel als mogelijk probeer ik dit reeds in de intake visueel te krijgen door gebruik van stalen en beeldmateriaal.

5. Een moodboard als basis voor de rest van het ontwerp

Die visualisatie die vorm krijgt in een moodboard, is het uitgangspunt van het verdere ontwerp. Het moodboard behoort perfect de stijl en sfeer te hebben gevangen van wat designer en klant samen willen gaan neerzetten in de specifieke ruimte(s). Als we hierbij op een lijn zitten, dan zal ik concreet een plattegrond met indeling gaan maken, ik kies vervolgens de kleuren en materialen, maak een plan voor de stoffering en armaturen, en maak een volledig meubelplan met shoppinglist.

Het ontwerp zal in een 2D en 3D presentatie worden gegoten zodat de klant echt een goed idee krijgt hoe het interieur van zijn bedrijf of huis eruit gaat zien.
Ik presenteer deze digitale presentatie samen met de fysieke toegepaste stalen van materialen waar ik mee wil gaan werken in persoon en vertel het verhaal van deze ruimte en leg uit hoe ik tot bepaalde keuzes ben gekomen.

6. Van ontwerp naar realisatie

Voor het tweede deel van het proces, de realisatie van het design, is het belangrijk met de beste vakmensen en materialen te werken. Ik verkies altijd kwaliteit boven kwantiteit. Ook als het budget beperkt is. Als designer bewaak ik beste prijs kwaliteit verhouding en ik zorg voor begeleiding om er zeker van te zijn dat het ontwerp ook wordt precies zoals bedacht. Een verbouwing is altijd een tijdrovende en stressvolle periode, maar het is mijn taak om u hierin volledig te ontlasten en dat doe ik met veel plezier. Aan het einde van het proces komt nog de styling van de ruimtes door het kiezen en plaatsen van assecoires zoals beddengoed, bestek, vazen, kussens, kaarsen, extra verlichting en planten. Dat maakt van een huis een thuis.

7. Kunstadvies

Als laatste maar wat mij betreft essentieel onderdeel van het maken van buitengewone interieurs, is het kiezen van prachtige kunst. Kunst met een verhaal. Kunst met emotie. Omdat kunst zo persoonlijk is, neem ik hier ook echt even goed de tijd voor. Ook los van projecten ben ik altijd bezig me te verdiepen in nieuwe kunstenaars, nieuwe werken. Ik bezoek daartoe zoveel beurzen als mogelijk om werken echt live te kunnen bewonderen en te zien wat ze met je doen.

8. Een goed interieur betaalt zichzelf terug

Wat ik al merkte in mijn jaren als eigenaar van verschillende advocatenkantoren, is dat een goed interieur zichzelf dubbel en dwars terug betaalt.
Een goed interieur is als jezelf goed kleden: niet alleen u zelf voelt en gedraagt u geweldig. En mensen willen graag bij succesvolle mensen zijn.
Of je nu eigenaar bent van een hotel, restaurant, bar of workspace: onderschat nooit de enorme waarde een goed interieur uw bedrijf gaat bieden.
Klanten zijn graag in uw bedrijf, personeel is er graag: en zo betaalt een goed interieur zich al snel dubbel en dwars terug.
En datzelfde geldt ook voor een mooi interieur in uw huis: u bent uw beste versie in uw huis en zult daardoor ook beter functioneren. Ook dat betaalt zich uit, niet alleen in geld maar ook in levensgeluk.

9. Een duurzaam interieur is de investering waard.

Als u kiest voor mooie en duurzame materialen en (design)meubelen, dan is uw interieur bovendien ook over 10 jaar nog actueel en mooi.
Dit betekent dat u uw interieur investering er makkelijk uit haalt, omdat u het interieur voor 10 / 20 jaar niet hoeft te vervangen.

Dus: Lets create magic!

Als u net zo enthousiast bent over interieur als ik, twijfel dan niet en neem kosteloos en vrijblijvend contact met mij op. Ik werk graag met u samen!

Maar voor nu: een hele fijne dag!

Marielle van Essen

Mariellevanessen-interieurontwerper

Marielle van Essen

Welkom op de BLOG pagina van Van Essen Interiors. Ik ben Marielle van Essen, interieur ontwerper, en ik neem jullie graag mee in de wereld van interieur. In mijn blogs schrijf ik over interieur trends, geef ik adviezen en neem jullie mee in mijn projecten. Voor meer inspiratie, volg me op @vanesseninteriors

Related Posts