5 favoriete interieur stijlen van 2023

Hoewel ik eigenlijk vind dat ieder interieur ontwerp uniek moet zijn, omdat iedere klant uniek is, kun je je bij een ontwerp natuurlijk wel laten inspireren door bepaalde stijlen. En het grappige is, dat ik eigenlijk 5 totaal verschillende stijlen erg mooi vind en me liever niet wil binden aan 1 specifieke stijl. Graag neem ik jullie mee in deze 3 stijlen.

1. De Belgische – stijl

De Belgische stijl is een interieur ontwerp dat voldoet aan een aantal kenmerken:

– minimalistisch
– strak
– natuurlijke materialen
– grafische vormen
– eenvoud
– focus meer op architectuur
– product design

2. De Tulum Vibe – stijl

Tulum, het badplaatsje in Mexico waar in noodvaart tal van uber hippe boutique hotelletjes worden gebouwd in de mij zo geliefde stijl. Vandaar de Tulum Vibe – stijl. Maar wat houdt die stijl in? Een aantal belangrijke kenmerken:

– betonnen vloer en wanden
– special stuk op de vloer en wanden
– houten deuren, wandpanelen.
– maatwerk betonnen zithoek, keuken,
bed en badkamer.
– veel bomen en planten zowel binnen als buiten

3. De Paris Chic – stijl

Derde op mijn lijstje is de zogenoemde Paris Chic – stijl. Het klassiek Parijse appartement, met van die klassieke wandlatjes op de hagelwitte muren, de verouderde eikenhouten vloer, de opvallende art deco verlichting, de vele kunst voorwerpen en boeken en de nonchalante combinatie van een kleurrijke bank en wat vintage (maar stiekem hele gave) design fauteuils. Een beetje dat ‘je ne sais quoi’ sfeertje, maar stiekem wel heel erg mooi en inspirerend. Krijg spontaan zin in Franse muziek en een sigaret:-)

4. De Japandi – stijl

Ja denk aan Japanse ambacht en de Scandinavische eenvoud en natuurlijke materialen en we hebbende Japandi stijl. Een paar kenmerken:

– wabi sabi
– minimalistisch
– lichte kleuren
– natuurlijke materialen
– organische en grafische vormen
– abstracte kunst
– indien kleur enkel sterk gedimd.

Wat ik fijn vind aan de Japandi stijl, is dat het echt een voelbare emotie oproept van rust ritme en reinheid. Waarschijnlijk door het kleuren en materiaalpallet, alsook de eenvoud en ambacht.
Een gevoel van terug naar de basis, naar de kern van ons zijn. Een herinnering van waar we vandaan komen: de natuur. En een onbewuste herinnering aan de tijd dat we nog niet totaal overprikkeld waren door de vluchtige media en consumptiemaatschappij.

5. De Cosmopolitan Stijl

Wereldberoemd door Erik Kusters is geworden de Cosmopolitan of ook wel Metropolitan of Hotel Chique stijl. Hoewel er natuurlijk altijd verschillen zitten tussen verschillende designers en de ene designer je meer zal aanspreken dan de ander, zijn er een paar elementen die je in deze stijl altijd ziet terugkomen:

1. Wanden geverfd of anderszins bekleed
2. Een wat donkerder, knusser kleurpallet en sfeer
2. Rijke stoffering (kleden, zware gordijnen)
3. Rijke styling (veel sfeerlampen, tafelboeken, grote planten)
4. Luxe en uitgebreide wellness
4. Luxe moderne meubelen, grote sofa
5. Veel maatwerk kasten voor bijvoorbeeld breedbeeld TV
6. Gericht op ultiem comfort
7. Vaak fotografie als fine art aan de wand

Het mag wat kosten en ook gezien worden dat het wat gekost heeft zeg maar.
Dat is ook de reden dat deze stijl onder meer bij voetballers populair is. Maar ook ik moet zeggen dat – hoewel ik ook dol ben op de stijlen hierboven – ik een avondje in een grote cosy sofa voor een grote cinemaset in een cosmopolitan interieur niet afsla.
Deze stijl is geschikt voor mooie appartementen en penthouses in steden, maar ook voor een villa buiten de stad.

Tot zover mijn 5 favoriete stijlen van 2023!

Marielle van Essen
Interieur ontwerper

Mariellevanessen-interieurontwerper

Marielle van Essen

Welkom op de BLOG pagina van Van Essen Interiors. Ik ben Marielle van Essen, interieur ontwerper, en ik neem jullie graag mee in de wereld van interieur. In mijn blogs schrijf ik over interieur trends, geef ik adviezen en neem jullie mee in mijn projecten. Voor meer inspiratie, volg me op @vanesseninteriors

Related Posts