10 tips voor een geweldig interieur!

Voor als je net zo gek bent op interieur als ik, hieronder een 10 tal tips om een geweldig interieur te creëeren. De tips gelden zowel voor een (vakantie)woning als een bedrijf.

 

1. Bedenk eerst de stijl die je in de woning wilt doorvoeren.

De meest gemaakte fout die ik in mijn vak als interieurstylist zie, is dat het interieur een ratjetoe aan spullen is. Op zich kunnen de items zoals meubelen, gordijnen, kleden enzovoort op zichzelf best mooi zijn. Maar samengevoegd werken ze niet. Dat komt omdat er niet gewerkt is vanuit een vooraf bepaalde sfeer of stijl. Maak voor jezelf een moodboard van de sfeer of stijl die je in de woning wilt doorvoeren. Maak het moodboard zo concreet mogelijk met kleuren, materialen, voorbeeldfoto’s van totaalinterieurs en wat detailfoto’s. Zorg bij aanschaf van spullen dat alles een geheel vormt in lijn met dit moodboard.

2. Begin met aanschaf van de basis, niet de details.

Sommige enthousiastelingen beginnen al met mooie gordijnen en kleden, voordat überhaupt de kleur van de vloer, wanden en keuken is bepaald. De vloer, wanden en keuken vormen het grootste onderdeel van het interieur, dus het is belangrijk eerst daarvoor de kleuren en materialen te bepalen. Heb je gekozen voor een betonnen gietvloer, dan kan het mooi zijn voor een wat warmere houten keuken te kiezen en de gordijnen in een grovere linnen structuur. Koop styling items echt pas op het laatst.

3. Vergeet niet het lichtplan meteen na de indeling.

Een andere fout die ik vaak zie gebeuren, is dat het lichtplan en de keus voor armaturen pas ergens richting het eind wordt gemaakt. Maar als er wel iets sfeerbepalend is voor een ruimte dan is het de verlichting. Zowel natuurlijke als artificiële verlichting. Dus denk goed na waar je bepaalde leefruimtes en meubels plaatst ten opzichte van het licht van buiten. Daarna kijk je welke onderdelen van het interieur je wel of juist niet wilt belichten en op welke manier. De elektricien kan hier dan rekening mee houden. Persoonlijk ben ik ook echt fan van een paar hele mooie items als verlichting zoals bijvoorbeeld een mooie wandlamp of een prachtige eyecatcher boven een keukeneiland of eettafel.

4. Trek als het enigszins kan budget uit voor maatwerk.

Ja ik weet het, maatwerk is kostbaar. Maar het verschil tussen ruimtes enkel vullen met kasten, stoelen en tafels, of delen laten bouwen precies zoals het mooi is in de ruimte met een flinke dosis creativiteit en originaliteit, is echt enorm. Een kleine ruimte lijkt ineens groot, een grote ruimte wordt ineens knus en een ogenschijnlijk onmogelijke ruimte wordt ineens goed benut.  Vraag meerdere offertes op en laat de interieur bouwers meerdere tekeningen uitwerken.

5. Kies voor een of meer (vintage) design items in je meubilair.

Bepaalde fauteuils, banken of armaturen zijn niet voor niets klassiekers. Het zijn items die gewoon altijd al lijken te hebben bestaan. Het design lijkt effortless, maar is gewoon perfect en behoudt altijd zijn waarde. Sterker nog, goed design wordt vaak  met de jaren alleen maar meer waard, net als bijvoorbeeld mooie horloges en kunst. Je hoeft echt niet je huis vol met designmeubilair te zetten, maar 1 eyecatcher eventueel vintage in iedere ruimte geeft meteen een wauw effect omdat het oog daar direct heen gaat.

6. Hou een goede balans in kleuren en materialen.

Bij het kiezen van materialen dien je je goed te realiseren dat zij een bepaalde kleur en uitstraling met zich meebrengen.
Een bronzen keuken kan te gek zijn, maar kan ook betekenen dat je rondom de keuken moet kiezen voor wat meer ingetogen items met een ruwere textuur om balans te houden. Ook is het kiezen voor zwart altijd een veilige optie (believe me, ik was altijd een zwart fan), maar teveel zwart in een woning maakt kil en hard.

Zorg voor voldoende kleuren en materialen daar omheen die het pallet wat verzachten en bij elkaar goed in balans zijn qua kleur en materiaal. Zelf heb ik in mijn woning de kleuren wit, beige, licht taupe, donker taupe en zwart met een accent van smoke blue. Deze kleuren komen voort uit de materialen waaronder wit gespoten eikenhouten maatwerkkasten, vergrijsd blauw en zwart fenix bekleed mdf in de maatwerk keuken en garderobekast. Daarnaast licht taupe kleurige eikenhouten vloer, lichte taupe kleurige bank, mat zwarte tafel en donker taupe velvet gordijnen. En tot slot grote beige tegels in de badkamer en wit hi-macs maatwerk badmeubel. Het hout van de vloer zowel beneden als boven warmt het gehele kleur- en materialenpallet op.

7. Less is more

Ja ik weet het, er zijn twee kampen in interieur land:

1. de Less is more-groep
2. de More is more-groep

Laat ik voorop stellen dat ik de eclectische interieurs van Kelly Wearstler ook gaaf vind. Maar het zijn vaak wel interieurs waar tonnen in geïnvesteerd zijn: prachtige marmeren vloeren en maatwerk, designfauteuils en – banken, geweldige armaturen. Met less is more wil ik ook niet zeggen dat je een suf interieur moet hebben. Maar persoonlijk zou ik in plaats van allerlei dure behangrollen, verfsoorten en een overdaad aan meubelen kiezen voor een mooie basis gecreëerd door mooie materialen met links en rechts een mooie lamp en een (vintage) designmeubel. En in plaats van kasten en schappen maar vol te zetten met prullaria, alleen je echt lievelingsitems neer te zetten die ook mooi passen in het geheel. Een huis wordt soms gezelliger van minder dan meer spullen erin.

8. Kies voor een bijzondere wandafwerking.

Als je dan toch graag wat meer wilt uitpakken in je interieur, kies dan eens voor sexy suede wanden in bijvoorbeeld woonkamer en slaapkamer. Of bekleed eens een hele wand met natuursteen. Je hebt natuursteen varianten die licht doorlaten, waardoor je een geweldig effect krijgt als je verlichting achter die natuursteen wand plaatst. Leuke verassing misschien op het toilet of in een badkamer. Je kunt het niet zo gek bedenken of er zijn wandpanelen voor te vinden. Hou je bijvoorbeeld meer van een bohemian effect; ik zag laatst cocosnoot-schil tegels voor tegen de wand. Maar ook de goede oude tegel is helemaal terug. Nou ja, goed en oud, ik bedoel natuurlijk niet die lelijk witte die je in ieder doorsnee toilet ziet, maar er zijn tegenwoordig gewoonweg echt prachtige tegels te vinden in de meest bijzondere vormen, kleuren en afwerkingen. Kijk voor inspiratie maar eens op het account van Mutina.

9. Een of meer kleden maken een interieur af.

Vooral in woonkamers merk je vaak het verschil. Ligt er geen kleed, maar bijvoorbeeld een tegelvloer, dan voelt het vaak kil en alsof je in de ruimte zweeft. Ja het maakt lekker makkelijk schoon, maar wat ongezellig zeg. Een groot kleed verbindt de meubelen echt met elkaar. Er ontstaan zo een duidelijke leefruimte. Let hierbij op dat het kleed niet te klein is. Vaak zie ik kleden kleiner dan de bank, voor de bank liggen. Persoonlijk vind ik het het mooist als het kleed echt ruim onder alle meubelen ligt, dus ook nog voorbij de zijkanten van de bank uitkomt. Zelf heb ik een hufterproof kleed in een rustige kleur voor mijn twee katers, maar ik zit er wel over te denken om echt een keer een echt een mooie eyecatcher te kopen met een wat spannender kleur.

10. Vergeet de styling en kunst niet!

Bij styling denken we vaak aan kussens, kleedjes en kaarsen. En natuurlijk maken die een interieur ook echt gezellig. Maar wat een interieur echt identiteit en karakter geeft is kunst. En het eerste waar we dan aan denken is iets voor aan de wand, zoals een foto of een schilderij en dat is ook helemaal geweldig. Maar kijk ook eens naar andere soort kunst zoals bronzen beelden, glaswerk en wand installaties. Vooral op beurzen zie je de meest bijzondere dingen. Zelf ben ik fan van gallerie Gardeco. Zij staan twee keer per jaar met een stand op de Maison & Objet (interieur)beurs in Parijs. Maar ook als je met een kleiner budget zit, kijk dan eens bijvoorbeeld op ‘fine art photography’ naar werk van beginnend fotografen. Wellicht kun je een foto kopen en zelf betaalbaar afdrukken en inlijsten. Zelf ben ik op dit moment ook helemaal fan van de wandkleden die weer hot zijn.

Tegels, hoogpolige kleden, wandkleden, vintage design..we gaan weer heerlijk terug naar de jaren 70, maar dan in een nieuw jasje. Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips!

Hartelijke groet,
Marielle van Essen
Interieur Ontwerper

Mariellevanessen-interieurontwerper

Marielle van Essen

Welkom op de BLOG pagina van Van Essen Interiors. Ik ben Marielle van Essen, interieur ontwerper, en ik neem jullie graag mee in de wereld van interieur. In mijn blogs schrijf ik over interieur trends, geef ik adviezen en neem jullie mee in mijn projecten. Voor meer inspiratie, volg me op @vanesseninteriors

Related Posts